Placuszek Twarogowy...

Placuszek Twarogowy...

SKŁADNIKI

 2 – 4 PORCJE
  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE

  • Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) i rozgnieść praską lub widelcem z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
  • Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Smażyć partiami.
  • Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty.
  • Odkładać na talerz, następnie umyć patelnię lub przetrzeć wilgotną ściereczką i powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.

PROPOZYCJA PODANIA

jogurt grecki lub naturalny / miód / owoce / dżem

 

 

autor- KwestiaSmaku

Zostaw odpowiedź