Babka lancetowata jest zielem, które stosowano już w starożytności. W miarę upływu lat poznano ją na tyle, że zaczęto używać jej nie tylko jako środek przeciwbakteryjny, ale także przy problemach z przewodem pokarmowym czy drogami moczowymi. Co warto wiedzieć o tej roślinie? Jakie są jej właściwości?
Babka lancetowata – definicja.
Jest byliną z rodzaju babkowatych, która obecnie występuje praktycznie na całym świecie. Uznawano ją, jako wytrzymały i skuteczny środek leczniczy. W Polsce możemy spotkać ją dziko rosnącą na łąkach czy pastwiskach. Jej liście są płaskie, spiczaste i ostro zakończone – to element, po którym powinno się ją rozpoznać. Początkowo wyciskano z nich sok, gdyż to właśnie jego właściwości były doceniane w starożytności i używane na ukąszenia skorpionów i węży. W miarę zdobywania wiedzy i poznania rośliny okazało się, że jej zastosowanie może być szersze, niż początkowo uznawano.
Co skrywa w sobie babka lancetowata?
Okazuje się, że ten niepozorny „chwast” skrywa w swoim wnętrzu prawdziwą bombę zdrowotną.
Przede wszystkim znajdziemy w niej wiele antyoksydantów, w tym flawonoidy i związki z grupy fenoli, które niszczą wolne rodniki i działają przeciwzapalnie.
Kolejne na liście są irydoidy, aukubina i katapol – te dziwnie brzmiące nazwy to związki, które odpowiadają za jej działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i hepatoprotekcyjne.
Śluzy i garbniki w niej zawarte powodują obkurczanie naczyń krwionośnych, a także zmniejszają przepuszczalność naczyń włosowatych. Dzięki tej właściwości babkę wykorzystuje się np. w stanach zapalnych jamy ustnej.
Poza tym znajdziemy w niej witaminy i związki mineralne, które można pozyskiwać z liści i łodygi tej rośliny. Co ciekawe odkryto w jej liściach kwasy tłuszczowe, które występują tylko w jej liściach.
Właściwości i zastosowanie babki w kontekście zdrowia.
Babka lancetowata może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim:
-
przyspiesza gojenie ran: maści przygotowywane na jej bazie świetnie sprawdzały się przy ukąszeniach, zranieniach czy stłuczeniach.
-
stosowanie ekstraktów z babki lancetowatej zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów: zwłaszcza czerniaka i gruczolaka piersi
-
działa przeciwbiegunkowo
-
wspomaga leczenie wrzodów i stanów zapalnych żołądka oraz jelit
-
korzystnie działa w przypadku problemów z układem oddechowym tj. kaszlem, chrypką czy innymi chorobami
-
napar z babki lancetowatej wzmacnia nasz układ immunologiczny, dlatego poleca się go osobom z obniżoną odpornością
-
okłady, kompresy i maści z babki lancetowatej świetnie zdają egzamin w leczeniu żylaków
-
dodatkowo w kosmetyce stosuje się ją jako środek nawilżający skórę, a także łagodzący egzemy, świąd czy infekcje skórne
-
badania donoszą, że ekstrakt z babki może wspomagać rzucanie palenia poprzez wywołanie awersji do zapachu dymu tytoniowego
Babka lancetowata – dawkowanie i przeciwwskazania do stosowania.
Za bezpieczną dawkę uważa się od 3 do 5 g sproszkowanej babki oraz 150 ml 3-4 razy na dobę płynny ekstrakt. Poza tym uznawana jest za względnie bezpieczną roślinę, wobec czego nie stworzono bardziej restrykcyjnych zaleceń w kontekście jej stosowania.
Nie zaleca się jej kobietom w ciąży i dzieciom poniżej 12 roku życia, ponieważ nie badano jej wpływu na tych grupach.
W przypadku przedawkowania zalecanych ilości mogą pojawić się nudności, wymioty i biegunka.
mgr Dorota Dziuryk