Naleśniki nadziewane warzywami

Naleśniki nadziewane warzywami

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • biała mąka pszenna – 1 1/2 szklanki
  • woda gazowana – 1 1/2 szklanki
  • zmielone siemię lniane – 2 łyżki
  • olej – 1/4 szklanki
  • kurkuma (tumeric) w proszku – 1/2 łyżeczki
  • sól – od 1/2 do 1 łyżeczki
  • mały pęczek pietruszki
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • bakłażan bez skórki pokrojony w kostkę – 1 sztuka
  • cukinia pokrojona w kostkę – 2 sztuki
  • posiekana cebula – 1 sztuka
  • zielona soczewica – 1/2 szklanki
  • pieprz, sól i przyprawa warzywna do smaku
  • kurkuma (tumeric) w proszku – 1/4 łyżeczki
  • pikantna przyprawa do grilla – 1/2 łyżeczki

Instrukcje:

  1. Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy  w plastry, solimy go i zostawiamy na 20 minut. Bakłażan puści sok, który wycieramy. Następnie kroimy bakłażan  w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, aż się zarumienią. Dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię, które następnie  smażymy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy do smaku.
  3. Robimy ciasto do naleśników  z podanych wyżej składników, pamiętając żeby dodać posiekaną natkę pietruszki do już zrobionego ciasta naleśnikowego. Z tej porcji wychodzi około 6 naleśników.
  4. Ugotowaną soczewicę doprawiamy solą i pieprzem oraz miksujemy w blenderze z małą ilością wody, tak aby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.
  5. Usmażone naleśniki smarujemy najpierw warstwą pasty soczewicowej, potem dodajemy usmażone warzywa i zawijamy.
  6. Naleśniki super smakują podsmażone i podane z sałatką z pomidorów.

Polecam, na prawdę są pyszne ! : )

Zostaw odpowiedź