Rokitnik – roślina o dużym potencjale zdrowotnym.

Rokitnik – roślina o dużym potencjale zdrowotnym.

Rokitnik jest rośliną o bardzo bogatych właściwościach. Wykorzystuje się go w medycynie, kosmetyce, a także przemyśle spożywczym. Na co może pomóc rokitnik? Czy warto go stosować?

Kilka słów o rokitniku.

Rokitnik jest krzewem o szerokim zastosowaniu. Już w starożytnej Grecji jego liście i pędy stosowano jako pokarm dla zwierząt, ponieważ obserwowano u nich dobry przyrost masy ciała oraz lśniącą sierść. Z kolei w Chinach, Rosji czy na terenach Indii z powodzeniem wykorzystywano go w celach leczniczych. Był lekiem na choroby skóry, żółtaczkę, astmę, reumatyzm, a nawet stosowano go jako środek przeczyszczający. Występuje niemal w całej Azji i Europie.

Co znajdziemy w rokitniku?

Każda część tej rośliny zawiera cenne substancje, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.

  • Owoce: sok z owoców rokitnika bogaty jest w kwasy organiczne i tłuszczowe, flawonoidy, karotenoidy, witaminy i składniki mineralne. Owoce zawierają bardzo duże ilości witaminy C, dlatego stosuje się je w przemyśle spożywczym, w celu zwiększenia ilości tej witaminy w produktach. Mimo dużej wartości odżywczej, owoce rokitnika cechuje bardzo kwaśny, gorzki i cierpki smak, przez co nie znaleziono jeszcze jego zastosowania w produkcji żywności.
  • Nasiona: olej z nasion rokitnika zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych (oleinowy, palmitynowy, linolowy), karotenoidy, fito – i tokoferole. Nasiona te zawierają także duże ilości steroli roślinnych, które cechuje silne działanie antyoksydacyjne. Olej uzyskany z nasion znalazł zastosowanie w kosmetyce, z uwagi na dobrą absorpcję światła ultrafioletowego.

  • Liście: cechuje duża zawartość białka oraz antyoksydantów. Herbata, którą z nich uzyskujemy, ma delikatny i aromatyczny zapach. Jest także bogata w związki mineralne, tj. wapń, mangan, magnez, żelazo, potas i fosfor. Picie herbaty z rokitnika wzmacnia organizm i chroni przed anemią.

Zastosowanie lecznicze rokitnika.

  • Silne właściwości antyoksydacyjne.

Duża zawartość antyoksydantów pomaga chronić organizm przed stanami zapalnymi, a także uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki. Produkty wyprodukowane z jego udziałem sprawdzi się w chorobach zapalnych oraz autoimmunologicznych.

  • Wzmocnienie układu sercowo – naczyniowego oraz obniżenie cholesterolu.

Rokitnik wykazuje bardzo korzystne działanie na układ sercowo – naczyniowy. Zawdzięcza to obecności flawonoidów w każdej części rośliny oraz kwasom tłuszczowym zawartym w jego nasionkach. Zwiększa to siłę skurczu mięśnia sercowego, chroni go przed uszkodzeniem, a także zapobiega jego niedokrwieniu. Olej z nasion rokitnika pomaga obniżyć cholesterol całkowity, LDL, a także znacznie podnieść poziom cholesterolu HDL.

  • Działa hepatoprotekcyjnie (ekstrakt z liści rokitnika działa ochronnie na wątrobę), przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo (olejowy wyciąg z owoców rokitnika stosuje się w stanach zapalnych jamy ustnej)
  • Wspomaga leczyć owrzodzenia (olej z rokitnika wspomaga leczenie owrzodzeń błony śluzowej jamy ustnej oraz wrzodów żołądka. Zastosowanie go miejscowo sprzyja szybszemu gojeniu się ran).

Podsumowując, zastosowanie tej rośliny jest bardzo szerokie. Z uwagi na bardzo dobre właściwości antyoksydacyjne i lecznicze z powodzeniem można stosować go w różnych problemach zdrowotnych. Olej z rokitnika stosowany w kosmetyce, wykazuje działanie protekcyjne względem komórek skóry. Wykorzystany w medycynie idealnie sprawdzi się dla osób zmagających się ze stanami zapalnymi, owrzodzeniami błony śluzowej jamy ustnej, a także chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego.

mgr Dorota Dziuryk

Zostaw odpowiedź