Ocet jabłkowy i jego właściwości.

Ocet jabłkowy i jego właściwości.

W ostatnich latach dość głośno się o nim zrobiło. Badania pokazują, że charakteryzuje się szeroką gamą pozytywnych właściwości. Zestawiając wszystko w jedną całość postaram się odpowiedzieć na kluczowe pytanie: pić ocet, czy jednak nie?

Czym jest ocet jabłkowy?

To jedna z odmian wodnego roztworu kwasu octowego. Otrzymywany jest w procesie fermentacji. Ma dość wyrazisty zapach i kwaśny smak, a do tego bardzo ładny, bursztynowy kolor. Wcześniej wykorzystywany głównie w celach spożywczych, obecnie jego zastosowanie jest dużo szersze.

Ocet jabłkowy – skład i właściwości.

W occie jabłkowym znajdziemy wiele składników. Obecne w nim są enzymy, aminokwasy, polifenole, witaminy z grupy B, witamina C, związki mineralne, a także inne kwasy, takie jak mlekowy, octowy czy mlekowy. Tak bogaty skład sprawia, że ten produkt cechuje wiele korzystnych właściwości. Wśród najważniejszych wyróżniamy:

  • działa antybakteryjnie
  • niektóre badania pokazują, że ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie
  • poprawia profil lipidowy (obniża poziom trójglicerydów, podwyższa poziom cholesterolu HDL)
  • zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny
  • obniża ryzyko powstawania nowotworów
  • zwiększa odporność
  • wspomaga trawienie i wchłanianie niektórych składników odżywczych
  • wspomaga regulację ciśnienia krwi.

Jak stosować ocet jabłkowy?

  • Idealnie nada się jako dodatek do sałatek (sosy i dressingi).
  • Niektórzy polecają go w formie roztworu (1-2 łyżki octu + szklanka wody) wypijanego przed posiłkiem. Niestety ta forma może być dość niebezpieczna. Jeżeli cierpimy na zapalnie błony śluzowej żołądka czy refluks, narażamy się na dość mocne podrażnienie, dlatego picie octu jabłkowego nie jest najlepszym pomysłem.
  • Idealnie nadaje się do płukania owoców i warzyw – niszczy bakterie i wirusy.
  • Z uwagi na kwaśne pH sprawdzi się jako płukanka do włosów – wspomaga zamykanie łusek włosa i zmniejsza ryzyko ich uszkodzenia.
  • Stosowany jako tonik do twarzy, może wspomóc redukcję trądziku.Podsumowując, ocet jabłkowy ma dużo korzystnych właściwości, więc warto umieścić go w swoim menu. Jednak najbezpieczniejszą formą jest dodatnie go do przygotowanych dań. Przy problemach gastrycznych najlepiej zgłosić się do lekarza, który przy pomocy odpowiednich badań pomoże nam zdiagnozować przyczynę naszego problemu.

mgr Dorota Dziuryk

_______________

Zostaw odpowiedź