Nasiona chia –  właściwości.

Nasiona chia – właściwości.

Nasiona chia należą do grupy produktów superfoods. Dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej zyskały dużą popularność i rzeszę zwolenników. Czym dokładnie są? Jakie cenne składniki zawierają? Kiedy warto po nie sięgnąć?

Nasiona Chia – definicja.

Należą do rodzaju Salvia, która obejmuje niemal 900 różnych gatunków z rodziny Lamiaceae. Charakteryzuje je wysoka zawartość kwasów tłuszczowych (zwłaszcza omega – 3, przy bardzo niewielkiej zawartości węglowodanów. Już od dawnych lat stanowiły element diety Majów i Azteków. Wykorzystywano je w celach leczniczych, głównie w chorobach oczu, dróg oddechowych lub ogólnych infekcji. Hiszpanie bardzo chętnie wykorzystują nasiona chia do przygotowania ulubionego napoju o nazwie fresca.

Nasiona chia – wartość odżywcza.

Nasiona chia dostarczają około 486 kcal/100g. Są prwdziwą kopalnią dobrych składników. Znajdziemy w nich przede wszystkim:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (stanowią prawie 30% ich składu):

    dostarczają bardzo dużych ilości kwasu alfalinolowego (ALA należy do grupy omega – 3; 64 g na 100 g produktu), przy jednoczesnej niskiej zawartości kwasu linolowego (omega – 6). To bardzo cenna informacja, gdyż w naszej diecie ilość dostarczanych kwasów z grupy omega – 3, jest ciągle zbyt mała. Odpowiednia ilość kwasu ALA umożliwia zsyntetyzowanie przez nasz organizm kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu;

  • szereg substancji wykazujących silny potencjał antyoksydacyjny: kwas cynamonowy, chlorogenowy, kofeinowy oraz flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo;

  • błonnik.

Kto powinien włączyć do swojej diety szałwię hiszpańską?

Z uwagi na ich cenny skład każdy może czerpać korzyści z ich spożywania. Badania podkreślają, że sprawdzą się one przede wszystkim u osób:

  • z nadmierną masą ciała, będących na diecie odchudzającej ponieważ zwiększają uczucie sytości;

  • chorych na cukrzycę, bo po ich spożyciu w przewodzie pokarmowym wytwarzają żel, który opóźnia trawienie węglowodanów, tym samym utrzymują glikemię na równym poziomie;

  • zdrowych (przeprowadzone badania pokazują, że osoby o prawidłowej masie ciała, które spożywały nasiona chia – głównie chodziło o kwas alfa – linolenowy – mają mniejsze ryzyko wystąpienia insulinooporności);

  • borykających się z zaparciami;

  • mających problemy z gospodarką lipidową (wysoki poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego).

mgr Dorota Dziuryk

 

Zostaw odpowiedź