Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym

4.Porcje

2 cebule,1 łyżka oliwy

1 puszka pomidorów w zalewie (od 400 g )

sól  i pieprz

1 łyżeczkę suszonego oregano

75 dag świeżego szpinak

2 łyżki masła 2 ząbki czosnku

30 dag makarou

starta gałka muszkatołowa

20 dag tłustego twarogu

1 pęczek bazylii

3 łyżki startego parmezanu

 

Przygotowanie

  1. Cebule obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać i zeszklić na niej połowę cebuli.Pomidory  rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do cebuli. Przyprawić solą, pieprze i oregano. Gotować bez przykrycia około 10 min na małym ogniu
  2. Szpinak oczyścić, przebrać i opłukać. Następnie krótko z blanszować w osolonej wodzie, odcedzić w na sitku, przelać zimną wodą i odstawić do ocieknięcia.
  3. Masło roztopić i dusić na nim resztkę cebuli przez 5 min. Dodać wyciśnięty przez praskę obrany czosnek.
  4. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak odcisnąć z wody,drobno posiekać i dodać do cebuli. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. dodać twaróg. Bazylię opłuka,listki pokroić w pasma i dodać do cebuli ze szpinakiem.
  5. Makaron odcedzić i osączyć na sitku,po czym wymieszać ze szpinakiem.Polać sosem pomidorowym i posypać pieprzem : )

Jedna porcja zawiera 590 kalorii białka 27 h tłuszczów 24 g oraz węglowodanów 56 g : )

.

Zostaw odpowiedź