Magnez – pierwiastek o dużym znaczeniu.

Magnez – pierwiastek o dużym znaczeniu.

Magnez bierze udział w wielu procesach, które zachodzą w naszym organizmie. Zbyt niski jego poziom przyczynia się do słabszej koncentracji, bolesnych skurczów lub drżenia powiek. Kiedy jesteśmy narażeni na jego niedobór? Gdzie znajdziemy go w żywności?

Zbyt niski poziom magnezu – kiedy może wystąpić?

Wbrew pozorom na niedobór magnezu jesteśmy narażeni bardzo często. Oto przykłady:

  • problemy trawienne, przebiegające z biegunkami

  • duże straty magnezu z moczem (wzmożona diureza spowodowana przyjmowaniem leków moczopędnych lub spożyciem alkoholu)

  • niskie spożycie magnezu z dietą

  • stres

  • wysoka aktywność fizyczna.

Jak zapobiegać niedoborom magnezu?

Najlepszym sposobem jest odpowiednie spożycie magnezu z dietą. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik warto rozważyć suplementację. Dzienne zapotrzebowanie na magnez to około 320 mg dla kobiet i 420 mg dla mężczyzn.

Gdzie znajdziemy magnez w żywności?

W największej ilości magnez znajduje się w:

  • kaszy gryczanej
  • orzechach
  • kakao
  • zielonych warzywach
  • produktach zbożowych.

Dobrym źródłem magnezu jest także wysoko zmineralizowana woda.

mgr Dorota Dziuryk

_____________________

Zostaw odpowiedź