Poprawia humor, jest przyjemna w smaku, a dodatkowo jest lekiem na wszelkie zło. Mowa oczywiście o czekoladzie. Jak z nią tak naprawdę jest? Czy powinniśmy się jej obawiać? A może uwzględnienie jej w jadłospisie wcale nie jest błędem?
Czy czekolada jest zdrowa?
Tak, ale jej zdrowotność w dużej mierze uzależniona jest od stopnia przetworzenia. Im wyższa zawartość kakao w czekoladzie, tym większa jej wartość odżywcza. Gorzka czekolada wskazana jest dla osób z chorobami serca czy chorujących na nadciśnienie tętnicze. Zawarte w niej antyoksydanty niszczą wolne rodniki, które odpowiedzialne są za powstawanie stanów zapalnych w naszym organizmie. Można więc powiedzieć, że spożywanie czekolady chroni nas przed niektórymi chorobami, w tym nawet przed zawałem serca.
Co jeszcze znajdziemy w czekoladzie?
W skład miazgi kakaowej wchodzi także:
-
tryptofan – aminokwas, z którego w naszym organizmie powstaje serotonina (hormon szczęścia). Warto wiedzieć, że odpowiada ona nie tylko za nasz nastrój, ale także bierze udział w krzepnięciu krwi, a także reguluje ośrodek głodu i sytości.
-
Fenyloetyloaminina – to aktywny składnik miazgi kakaowej, który swoją budową przypomina amfetaminę. Jej zadaniem jest aktywacja neurotransmiterów w naszym mózgu. Niektóre badania donoszą, że może mieć właściwości psychoaktywne.
-
Alkaloidy: kofeina i teobromina – odpowiadają za pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego.
Okazuje się, że czekolada zawiera szereg aktywnych związków, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Niestety dalej musimy pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny i nie można spożywać go w zbyt dużych ilościach. Jeśli chcecie skorzystać z dobroczynnego wpływu czekolady, wybierajcie tę, która ma dużą ilość kakao (najlepiej >70%).
mgr Dorota Dziuryk
_______________________