Kurczak z papryką

Kurczak z papryką

Składniki
2 duże pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona lub cukinia
1 papryka chili
1 duża cebula
1 łyżeczka octu balsamicznego
suszona bazylia
świeżo mielony pieprz
sól morska
papryka słodka mielona
papryka wędzona
Curry

 

Przygotowanie
Pierś z kurczak myjemy i osuszamy, kroimy wzdłuż, na pół i następnie na paski. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy kurczaka. Smażymy go przez chwilę, następnie dodajemy ocet balsamiczny, sól, pieprz, bazylię , paprykę słodką i wędzoną , curry . Smażymy przez kilka minut, aż kurczak się lekko zrumieni. Odstawiamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, ok. 2 łyżek i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną , smażymy aż się lekko zeszkli i dodajemy do niej pokrojoną paprykę, wcześniej umytą.

Następnie dodajemy do niej usmażonego kurczaka. Smażymy przez chwilę, jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze solą, pieprzem , bazylią , papryką i curry.

Kurczaka podajemy z pieczywem czosnkowy. Smacznego 😉

Zostaw odpowiedź