Grill – czas...start!

Grill – czas...start!

Grill kojarzy nam się zwykle z jednym: zbliża się majówka! Zwykle to pierwszy moment, w którym po niego sięgamy, aby otworzyć nowy, cieplejszy sezon. Grillowanie jest bardzo dobrym sposobem przygotowania posiłków, ale warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym przygotowane dania będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Grill – kilka prostych zasad.

Ciepłe dni zachęcają nas do grillowania, jednak należy pamiętać, że nie wszystko przygotowane tą metodą będzie zdrowe. Warto pamiętać o kilku zasadach, które pomogą nam o to zadbać.

  • Dokładnie umyj ruszt.

Pamiętaj, aby ruszt, na którym zamierzasz przygotowywać jedzenie, był zawsze dokładnie umyty. Nie powinny znajdować się na nim pozostałości wcześniej przygotowywanych dań. Do rozpalenia grilla używaj zawsze specjalnego węgla drzewnego z drzew liściastych.

  • Wybieraj dobre produkty.

Warto wybierać na grilla chude mięsa (nie tylko boczek czy kiełbasę). Nie zapominaj używać tacek, które zabezpieczają przed kapaniem tłuszczu na ogień (chronią przed tworzeniem toksycznych związków). Na samym ruszcie można przygotowywać jedynie te produkty, które nie wymagają długiego pieczenia. Dobrym wyjściem jest dzielenie mięsa na konkretne partie: udka, piersi, skrzydełka itp. oraz grillowanie ich, gdy będą w temperaturze pokojowej.

  • Grilluj nie tylko mięso.

Produkty, które świetnie nadają się na grilla to warzywa. Powinny stanowić nieodłączny element posiłków z grilla. Pamiętaj, aby nie grillować potraw z puszek lub produktów mrożonych. Na grilla świetnie nadają się także ryby. Pamiętaj, aby piec je np. w folii aluminiowej z dodatkiem np. czosnku, cebuli czy cytryny. Na grillu można przygotować również smaczne grzanki, ale niech będą one tylko dodatkiem do innych dań.

  • Marynuj produkty przed pieczeniem.

Przygotowanie marynaty na bazie oliwy/oleju wzbogaconej o ulubione zioła, będzie idealnym sposobem na nadanie jeszcze lepszego smaku i aromatu dań.

Poza tym pamiętaj, aby na stole poza trunkami zawierającymi procenty znalazła się także woda. Unikaj wybierania kolorowych napojów, bo jak mówi stare przysłowie: co za dużo, o nie zdrowo ;).

Udanej majówki!

mgr Dorota Dziuryk

Zostaw odpowiedź