Dieta wzmacniająca odporność, czyli jak nie dać się wirusom

Dieta wzmacniająca odporność, czyli jak nie dać się wirusom

To jak organizm radzi sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi, zależy oczywiście od układu odpornościowego. Duży wpływ poza aktywnością fizyczną, odpoczynkiem i snem ma także nasz sposób żywienia. Warto wiedzieć jakie produkty korzystnie wzmacniają naszą odporność i w tym trudnym czasie włączyć je do swojej diety.
Układ odpornościowy radzi sobie z wirusami i bakteriami poprzez wytwarzanie przeciwciał, zajmujących się właśnie niszczeniem szkodliwych dla naszego organizmu drobnoustrojów. Niektóre produkty spożywcze zawierają związki bioaktywne, które stymulują układ odpornościowy do odpowiedzi immunologicznej.

Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

1. Warzywa i owoce bogate w witaminę C
Kwas askorbinowy bardzo pozytywnie wpływa na organizm. Jest silnym przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu chorób. Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w kwaśnych owocach np. żurawina, czarna porzeczka, kiwi, cytryna, pomarańcze, ale także warzywach, np. brokuły, natka pietruszki, brukselka czy czerwona papryka.

2. Czosnek, cebula i inne warzywa cebulowe
Nie od dziś wiadomo, że czosnek czy cebula wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Od dawien dawna stosowane były w medycynie ludowej jako sposób radzenia sobie z wieloma chorobami. Czosnek, cebula, a także por i szczypior zawierają związki siarki, a także witaminę A, C, E, witaminy z grupy B oraz związki mineralne jak selen czy magnez, które bardzo wzmacniają organizm. To z tego powodu w okresie przeziębień profilaktycznie pije się syrop z cebuli lub przy pierwszych objawach zaleca się picie mleka z czosnkiem i miodem.

3. Popularna witamina D
Oczywiście wymieniając związki korzystnie wpływające na organizm, nie możemy zapomnieć o witaminie D. Liczne badania potwierdzają jej korzystny wpływ nie tylko na układ odpornościowy, ale także na cały organizm. Jej niedobór zwiększa ryzyko infekcji czy chorób na tle autoimmunologicznym. Znajdziemy ją w tłustych rybach (łosoś, śledź) oraz w tranie. Nasz organizm również może syntetyzować witaminę D podczas ekspozycji na promieniowanie słoneczne, dlatego w okresie letnim zaleca się (rozsądne) wychodzenie na dwór w słoneczny dzień. Z racji na ograniczone słoneczne dni w okresie jesienno – zimowym zaleca się suplementację witaminy D.

4. Jak zima to tylko kiszonki! 
Wiadomo, że w okresie zimowym ciężko o szeroką gamę warzyw i owoców z uwagi na sezonowość. Jednak warto posiłkować się KISZONYMI produktami (ogórki, kapusta), które są probiotykami, czyli odżywiają mikroflorę jelit. Są one poddane fermentacji, podczas której wytwarzany jest kwas mlekowy, stwarzając tym samym idealne środowisko do rozwoju bakterii jelitowych. Należy jednak rozróżnić produkt kiszony od kwaszonego. Kiszonki poddane są fermentacji mlekowej, w której wytwarza się wyżej wymieniony kwas i bakterie mające dobroczynny wpływ na nasze jelita. Produkty kwaszone nie są poddawane fermentacji, a jedynie dodaje się do nich cukier i ocet, aby nadać im odpowiedni smak. Niestety one nie mają już takiej wartości odżywczej.

5. Produkty mleczne
Nie możemy zapomnieć o fermentowanych produktach mlecznych, czyli jogurcie, kefirze czy maślance. Zawierają one podobne bakterie co kiszonki, wspierając tym samym mikroflorę jelitową.

6. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega- 6.
Znajdziemy je głównie w tłustych rybach morskich. Warto o nich pamiętać nie tylko z uwagi na korzystny wpływ na układ krwionośny, ale także na odpowiedź immunologiczną. Stymulują one naszą odporność do walki z patogenami. Poza rybami znajdziemy je także w niektórych olejach, np. lnianym i rzepakowym.

Podsumowując, nasz układ odpornościowy możemy wspierać przede wszystkim poprzez zdrowy styl życia. Codzienna aktywność fizyczna, która wzmacnia wydolność naszego organizmu połączona ze zdrowym odżywianiem to skuteczny zestaw wzmacniający
___________________

Zostaw odpowiedź