Kurki - czy warto je jeść?

Kurki - czy warto je jeść?

Kurki, a w zasadzie pieprznik jadalny to bardzo wartościowy grzyb, ale nadal mało docenianym. Obecnie trwa sezon na te grzyby, dlatego grzechem jest go nie wykorzystać. Jeśli mimo to nie jesteś przekonany, zobacz, jak wiele cennych składników znajdziemy w kurkach.

Kurki – kilka słów wstępu.

To bardzo charakterystyczne grzyby, z uwagi na ich barwę. Jej kolor jest żółty, czasem przechodzący w rdzawo – żółty. Kształtem przypomina lejek, ponieważ ma szeroki, pofalowany kapelusz, który zwęża się ku dołowi. Zwykle rośnie w gęstym mchu. Sezon na te grzyby zaczyna się w czerwcu, a kończy w październiku. Warto wiedzieć, że kurka ma swój niejadalny odpowiednik. Jest nim lisówka pomarańczowa, którą cechują gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki.

Wartość odżywcza kurki.

Jak wspomniałam kurki mają wiele cennych składników, dlatego warto włączyć je do swojego menu, gdy tylko mamy okazje. Poza wodą, znajdziemy w kurce:

  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy
  • witaminę D
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • cynk
  • błonnik.

Poza tym w kurkach znajdziemy beta – karoten, jest to prowitamina witaminy A. Kurki zawierają go więcej niż marchew czy pomidor. Te grzyby są również niskokaloryczne. 100 g tego produktu to zaledwie 32 kcal, a z uwagi na sporą zawartość błonnika, są bardzo sycące. To bardzo cenna informacja zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej. Wykazują także właściwości antybakteryjne.

Komu poleca się spożywanie kurek?

Kurki mogą przynieść korzyści osobom:

  • na diecie odchudzającej – są niskokaloryczne, ale sycące
  • chorującym na cukrzycę (niski indeks glikemiczny oraz obecność witaminy D korzystnie wpływa na poprawę insulinowrażliwości
  • borykającym się z trądzikiem (zawarte w nich witaminy z grupy B, a także cynk korzystnie wpływają na wygląd skóry)
  • cierpiącym na anemię (zawierają żelazo i miedź, potrzebne w przypadku leczenia niedokrwistości).

Podsumowując, kurki są zdrowe i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Warto włączyć je do swojego menu, póki mamy okazje, dlatego korzystajcie z sezonu, póki trwa.

mgr Dorota Dziuryk

Zostaw odpowiedź