Brokuł jest warzywem, które ma wiele cennych składników odżywczych. Wygląda niepozornie, ale kryje w sobie wiele wartościowych składników. Niewielu z nas wie, ale w brokule znajdziemy sulforafan – związek niezwykle istotny w profilaktyce nowotworów. Jakie właściwości ma brokuł? Ile ma kalorii? Co warto o nim wiedzieć?
Brokuł – skąd się wziął?
To warzywo podobnie jak kalafior czy kapusta, powstało z krzyżówki roślin. Wygląd brokuła każdy zna, ale ciekawostką jest, że zjadane przez nas różyczki są pozostałością po kwiatach, które nie zdążyły zakwitnąć.
Wartość odżywcza brokułu.
Każdy z nas powinien sięgać po to warzywo, ponieważ zawiera ono wiele, wartościowych składników. Co znajdziemy w brokułach?
-
Kampferol – związek z grupy flawonoidów, który działa przeciwzapalnie i chroni nas przed występowaniem alergii
-
Witaminę K i A – obie wspomagają wchłanianie witaminy D, korzystnie wpływają na układ krążenia i dbają o prawidłowy stan naszej skóry
-
Błonnik – niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego
-
Witamina C – silny antyoksydant
-
Składniki mineralne (wapń, potas, magnez).
Ile kalorii ma brokuł?
Ta informacja ucieszy zwłaszcza osoby na diecie, ponieważ brokuł zawiera jedynie 35 kcal. Co najważniejsze znajdziemy w nim sporo błonnika, który pozwala nam osiągnąć większe uczucie sytości. Warto jednak pamiętać, że jak wszystkie warzywa krzyżowe, może powodować gazy i wzdęcia.
Brokuł, a zdrowie.
Naukowcy przekonują, że spożywanie brokuła może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych. Jakich? Oto najważniejsze z nich:
-
spożycie brokułów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Wszystko dzięki obecnym w nim glukozynolanach. Badania dowodzą, że zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty, piersi czy płuc. W tym miejscu należy wspomnieć o substancji, która powstaje po metabolizmie glukozynolanów o tajemniczej nazwie sulforafan. Jego główne działanie polega na blokowaniu transformacji komórek nowotworowych.
-
Korzystne przy nadciśnieniu tętniczym – z uwagi na obecny w nim potas. Dzięki niemu nasze naczynia krwionośne się rozszerzają, a krew może bez problemu w nich krążyć.
-
Chronią przed wrzodami – i tu podobnie jak przy nowotworach prym wiedzie sulforafan. Ma on działanie bakteriobójcze i co ciekawe, potrafi niszczyć bakterię, odpowiedzialną za powstawanie wrzodów i stanów zapalnych. Mowa o Helicobacter pylori.
-
Bezpieczne przy cukrzycy – mają niską zawartość cukrów i cechuje je niski indeks glikemiczny.
Brokuły najlepiej jeść posiekane i na surowo lub lekko podgotowane, aby nie tracić ich cennych właściwości.
mgr Dorota Dziuryk