Botwina - wartość odżywcza i właściwości.

Botwina - wartość odżywcza i właściwości.

Maj to miesiąc, w którym pojawiają się kolejne warzywa i owoce. Mimo że obecna pogoda pozostawia wiele do życzenia, warto zadbać o to, by nasz talerz, chociaż w jakimś stopniu przypominał nam o wiośnie. Dzisiaj na tapetę bierzemy botwinę, która ma bardzo dużą wartość odżywczą. Jeśli do tej pory od niej stroniliście, koniecznie przeczytajcie, dlaczego warto ją jeść. 

Botwina – co to takiego? 

Są to młode listki, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Ciemnozielone listki, na których widoczne są czerwone żyłki, mimo że nie wyglądają, to kryją prawdziwą, zdrową bombę odżywczą.  

Co znajdziemy w botwince? 

Botwina to warzywo, które zawiera wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w niej przede wszystkim: 

  • Witaminę A, D, E i K, czyli witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 
  • Witaminy z grupy B  
  • Żelazo 
  • Mangan 
  • Potas 
  • Fosfor 
  • Sód. 

Czy botwinka dobrze wpływa na organizm? 

Bezapelacyjnie! Włączenie jej do swojej diety niesie wiele korzyści zdrowotnych, a przede wszystkim: 

  • dobrze wpływa na apetyt oraz wspomaga pracę układu nerwowego (uspokaja i koi nerwy) 
  • poprawia wygląd skóry 
  • wspomaga trawienie i pracę wątroby 
  • naukowcy odkryli, że w botwince obecne są hormony, które działają podobnie do hormonów kobiecych 

Kto powinien unikać botwinki? 

Przede wszystkim osoby chorujące na kamicę nerkową. Niestety znajdziemy w niej duże ilości szczawianów, których należy unikać w przypadku tej choroby. Druga grupa osób, która nie powinna sięgać po botwinkę to cukrzycy. Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny (>70). 

mgr Dorota Dziuryk

Zostaw odpowiedź