Betaina jest aminokwasem, który, jak pokazują badania, wspomaga funkcjonowanie narządów wewnętrznych, a także chroni przed ich uszkodzeniem. Spożywamy ją w produktach spożywczych, ale możemy spotkać ją także w formie suplementu, często w połączeniu z HCL. Jakie pełni funkcje w naszym organizmie?
Betaina – definicja.
Betaina jest aminokwasem zwanym inaczej trimetyloglicyną (TMG). Jest pochodną glicyny i produkowana jest w naszym organizmie razem z choliną. Swoją nazwę zawdzięcza burakom, ponieważ to z nich została wyizolowana, z łacińskiego „beta” to właśnie burak. Jest naturalnym składnikiem i na rynku suplementów cieszy się coraz szerszym uznaniem.
Betaina, jako substancja lecznicza.
Jak wspomniałam bardzo często na rynku możemy spotkać w połączeniu z HCL. Okazuje się, że betaina jest jednym ze składników soku żołądkowego i bierze udział w procesie trawienia. Bez recepty dostępna była do 1993 roku, wówczas Agencja Żywności i Leków (FDA) skreśliła ją z listy, z uwagi na brak widocznych efektów leczniczych. Jednakże w 2014 roku badania ponownie udowodniły, że skutecznie poprawia pH żołądka. Poza HCL można ją spotkać w połączeniu z pepsyną, która także bierze udział w trawieniu. Obie te substancje nie tylko wspomagają rozkład białka, ale ułatwiają wchłanianie wapnia, żelaza czy witaminy B12.
Poza wyżej wymienionym betaina bierze udział w metylacji homocysteiny w wyniku czego powstaje metionina. Jest to bardzo ważny aminokwas, dlatego że to ona bierze udział w syntezie kreatyny, a ona z kolei odpowiada za siłę mięśni, a także tworzenie nowych włókien mięśniowych.
Jakie właściwości jeszcze posiada ten aminokwas?
Poza wyżej wymienionymi betaina bardzo korzystnie wpływa na pracę wątroby, a to narząd, o który bardzo powinniśmy dbać. Betaina wspomaga również pracę wspomnianej wcześniej choliny, która bierze udział w rozkładzie tłuszczów w wątrobie.
Czy przyjmując betainę, możemy narazić się na skutki uboczne?
Przedawkowanie betainy może spowodować rozstrój żołądka i biegunkę. Korzystnie jest łączyć ją z przyjmowaniem kreatyny. Dzienne zapotrzebowanie na betainę mieści się w zakresie od 1 do 3 g.
mgr Dorota Dziuryk