Biała dieta nakazuje nam sięganie po produkty, które nie spowodują przebarwień na naszych zębach. Poleca się ją po wybielaniu zębów, o czym pisaliśmy w poprzedniej części. Aby efekt zabiegu się utrzymał, przez kilka następnych tygodni warto stosować się do zasad białej diety.Jakie produkty możemy jeść, a jakich powinniśmy unikać?
Biała dieta – produkty dozwolone.
Oczywiście nie możemy zapominać o spożywaniu zróżnicowanych produktów, które nie spowodują osłabienia organizmu. W tym czasie warto bazować na różnych grupach produktów, z których wybieramy te, o białej barwie. Przykłady takich produktów wypisaliśmy poniżej.
-
Nabiał: mleko, jogurty naturalne, kefir, maślanka, twarogi, mozzarella
-
Mięso, ryby, owoce morza: białe ryby (mintaj, dorsz, sola, pstrąg), kurczak, indyk, krewetki, małże
-
Warzywa: ziemniaki, kalarepa, pietruszka (korzeń), kalafior, kapusta biała, białe szparagi, biała fasola, seler, cukinia, ogórek
-
Produkty zbożowe: biały ryż, białe pieczywo, kasza jaglana i jęczmienna
-
Owoce: jabłka i gruszki (bez skórki), liczi, białe winogrona, banan.
Biała dieta – czego nie powinniśmy spożywać?
Niestety lista produktów zakazanych, jest nieco dłuższa.
-
Owoce: maliny, borówki, jagody, porzeczki, jeżyny. W tym również przeciery, dżemy i konfitury z tych owoców
-
Warzywa: pomidory, buraki, papryka, czerwona kapusta, marchew, brokuły, szpinak. Zwłaszcza zupy z nich przygotowywane.
-
Mięso, ryby i owoce morza: łosoś, tuńczyk, wieprzowina, wołowina, cielęcina
-
Nabiał: jogurty, kefiry, maślanki – owocowe, sery wędzone, żółte i topione
-
Przyprawy: papryka słodka, ostra, wędzona, curry, kurkuma, cynamon, kakao.
Ponadto niewskazane jest picie kawy, herbaty, soków owocowych, kompotów, napojów gazowanych, a także alkoholu.
O czym jeszcze pamiętać po wybielaniu zębów?
Poza samą dietą warto unikać innych używek, a zwłaszcza palenia papierosów. Palenie może spowodować przebarwienie naszych zębów jeszcze mocniej, niż zjedzenie któregokolwiek produktu z zakazanej listy.
Warto pamiętać, że po takim zabiegu nasze zęby będą szczególnie wrażliwe na temperaturę spożywanych posiłków, a także na ich konsystencję. Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura może wywołać silny ból, dlatego w pierwszych dniach po wybielaniu, należy korzystać ze słomki i spożywać jedynie letnie dania.
mgr Dorota Dziuryk