Zakwasy

Zakwasy

ZAKWASY – JAK ICH UNIKNĄĆ .

 

Wiele osób myli zakwasy z bólem mięśni po treningu który powstaje w skutek mikrourazów strukturalnych mięśni , wysokiej temperatury mięśni i dużego wysiłku . W ciągu 48-72 godzin mięśnie powinny się zregenerować .
Zakwasy – Kwas mlekowy powstaje w procesie niekompletnego spalania glukozy , gdy tlenu jest za mało a pH krwi stało się kwaśne . Kwas mlekowy sam w sobie nie jest niczym , lecz wręcz pożytecznym kilkadziesiąt minut po wysiłku krew odprowadzi go z mięśni do wątroby gdzie w procesie glukonegenezy przekształci się w glukozę .
Jak uniknąć zakwasów ?

 

Aby uniknąć zakwaszenia należy podejmować wysiłek o mniejszej intensywności poniżej progu beztlenowego ( to indywidualnie określone tętno lub na przykład bieg po których przekroczeniu zaczyna gromadzić się kwas mlekowy ) Próg ten wyznaczyć można jedynie na podstawie wyników badań wydolnościowych z maską .
Jeśli biegniesz kontroluj swój oddech , jeśli poczujesz że biegniesz za szybko zwolnij lub przejdź na 40 s do marszu i wykonuj głębokie oddechy .
Rozgrzewka przed każdym treningiem to doskonały sposób na zakwasy .
Podczas wstępnych ćwiczeń podnosi się temperatura ciała, a co za tym idzie także mięśni. Rozgrzane mięśnie są bardziej elastyczne i przez to mniej podatne na mikrouszkodzenia będące przyczyną bólu.

Przed treningiem ogólnorozwojowym wystarczy rozgrzewka trwająca 5-10 minut.
Picie wody mineralnej z odpowiednio wysokim stężeniem wodorowęglanów .
Kolejnym świetnym sposobem na uniknięcie zakwasów jest Stretching – rozciąganie trenowanych mięśni bezpośrednio po zakończeniu ćwiczeń .

Zostaw odpowiedź