Szpinakowe szaleństwo z kurczakiem

Szpinakowe szaleństwo z kurczakiem

Dziś kolejne włoskie danie – makaron tagliatelle. Przyrządzony ze szpinakiem i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego estragonu. Szybkie w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczne.

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (2 porcje)

400g piersi z kurczaka
220g  makaronu tagliatelle

200g szpinaku
oliwa z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki estragonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
70ml chudej śmietany
sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ok. 10 min). Pokrojone w bardzo drobną kostkę piersi smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek wraz z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Gdy mięso jest już usmażone, wlewamy na patelnię śmietanę i dodajemy szpinak (może być zamrożony). Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż szpinak się do końca rozmrozi. Wykładając mięso na makaron staramy się nabierać je w taki sposób by śmietana pozostała na patelni. Danie można skropić lekko sokiem z cytryny – kilka kropel.
Smacznego!

Wartości odżywcze

Białko: 112g
Węglowodany: 166g
Tłuszcz: 25g
Kalorie: 1350 kcal

Zostaw odpowiedź