Sernik z konfiturą wiśniową

Sernik z konfiturą wiśniową

 

Gdy robiłam go pierwszy raz nie mogłam się doczekać finiszu i wiecie co ?, po prostu oszalałam na jego punkcie !. Serniczek wyszedł bardzo smaczny, i na 100% nie raz zagości na moim stole :).

Zachęcam jednocześnie do dodawanie swoich przepisów na naszym forum, chętnie zapoznalibyśmy się z waszymi przepisami na rożne przynoście !

Lista składników na tortownicę o śr. 21 cm

Spód:

– 6 łyżek otrębów
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 żółtka
– 4 łyżki mleka
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka kakao

Masa:

– 800 g jogurtu naturalnego (ja użyłam firmy Activia)
– 4 białka
– 3/4 szklanki ksylitolu
– 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
– szczypta soli

Konfitura:

– 2 szklanki wiśni
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 6 łyżek nasion chia

Przygotowanie:

1) Konfiturę przygotować dzień wcześniej. Wydrylowane wiśnie zblendować, odlać sok, dodać ksylitol (w razie potrzeby dodać więcej), nasiona chia, wymieszać i odstawić do lodówki.
2) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
3) Wszystkie składniki na spód wymieszać łyżką i wylać na papier. Piec przez 10 minut.
4) Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, budynie oraz jogurty naturalne.
5) Po dodaniu jogurtów masa zrobi się bardziej ciekła, należy wylać ją na upieczony spód ciasta.
6) Piec przez 50 minut, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
7) Górę ciasta wyłożyć konfiturą wiśniową, odstawić do lodówki na 2 godziny.

8.Delektuj się przepysznym smakiem sernika.

SMACZNEGO ! 😀

Zostaw odpowiedź