Sałatka z pieczoną marchewką i dodatkami

Sałatka z pieczoną marchewką i dodatkami

SKŁADNIKI

2 PORCJE

1/2 kg marchewki (użyłam młodej, ale może być każda)
przyprawy: sól, po 1 łyżeczce kminku, suszonych ziół prowansalskich, czerwonej papryki np. wędzonej
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
kilka czarnych oliwek
80 g sera feta
kilka liści sałaty lub garść mieszanki miękkich sałat
zagęszczony sos balsamiczny

PRZYGOTOWANIE
Marchewkę obrać lub oskrobać, umyć i pokroić w słupki. Doprawić solą, kminkiem, ziołami prowansalskimi, papryką, wymieszać z syropem klonowym i oliwą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Marchewkę wyłożyć na dużą blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut do miękkości.
W międzyczasie ugotować kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie pod przykryciem (ok. 20 minut, 4 łyżki suchej kaszy na ok. 1/2 szklanki wody). Na koniec odparować resztę wody jeśli taka została.
Ugotowaną kaszę wyłożyć na blaszkę z marchewką, dodać oliwki i wymieszać. Na półmiskach położyć poszarpaną sałatę lub mieszankę sałat, wyłożyć marchewkę z kaszą i oliwkami, posypać pokruszonym serem feta i polać zagęszczonym octem balsamicznym.

Zostaw odpowiedź