Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką

Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką

Składniki:

  • Kasza jaglana – 1/4 szklanki
  • Fasolka szparagowa – garść
  • Papryka – 1/4 sztuki
  • Rzodkiewki – kilka sztuk
  • Kukurydza konserwowa – 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek – łyżka
  • Sól, pieprz

  Sposób przygotowania:

  • Kaszę przepłukaj gorącą wodą i ugotuj w 1/2 szklanki delikatnie osolonej wody (pod przykryciem, bez mieszania, przez 12 minut).
  • Fasolkę ugotuj – posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Paprykę i rzodkiewkę posiekaj w kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Wartość odżywcza sałatki z kaszą jaglaną:

  • Energia: 311 kcal
  • Białko: 8,75 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 41,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Cholesterol: 0 mg

Sałatka z kaszą jaglaną jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Zostaw odpowiedź