Sałatka z jajkiem, żurawiną i pomidorem

Sałatka z jajkiem, żurawiną i pomidorem

 Jest świeżo, kolorowo i aż się prosi, żeby chwycić za widelec. Zatem do dzieła!
– 1 jajko
– dowolna sałata,
– 3 łyżki ulubionych nasion albo orzechów (u mnie mix z paczki zawierającej pestki dyni, słonecznika, jagody goji i rodzynki)
– 3 łyżki żurawiny
– 0,5 pomidora
– 0,5 łyżeczki siemienia lnianego
– łyżka chudego twarogu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pieprz ziołowy i zioła prowansalskie

 

1) Jajko gotujemy na twardo
2) Na talerzu układamy sałatę, na środku talerza umieszczamy nasiona, a na nich żurawinę.
3) Połówkę pomidora kroimy na części.
4) Ugotowane jajko również kroimy na części i układamy tak jak na zdjęciu, na przemian z pomidorem.
5) Całość możemy wzbogacić o białko krusząc dookoła chudy twaróg, posypać siemieniem lnianym, bogatym w kwasy tłuszczowe omega-6, żelazo, magnez i cynk oraz polać oliwą
Smacznego 🙂
Zostaw odpowiedź