Sałatka selerowa

Sałatka selerowa

Klasyczna, bardzo prosta sałatka selerowa to imprezowy pewniak. Jej przygotowanie jest banalne, a efekt naprawdę pyszny! Słono-słodka, kremowa, delikatna z soczystymi kawałkami ananasa, selera i chrupiącą kukurydzą. Niby niepozorna, ale na imprezach znika w całości 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco zachęcam, nawet jeśli nie przepadacie za selerem. W tym wydaniu naprawdę może zaskoczyć!

SKŁADNIKI

► seler konserwowy [340 g / 1 słoiczek]
► kukurydza konserwowa [1 puszka]
► ananas w syropie [1 puszka]
► ser żółty w kawałku [250 g / 1 opakowanie]
► szynka wieprzowa [200 g / ok. 10 plasterków]
► majonez [100 g / 4 łyżki – lub wg uznania]

Dodatkowo:
► sól [1/3 łyżeczki lub więcej do smaku]

PRZYGOTOWANIE

  1.  Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Jeśli ananas jest w plastrach, pokroić w mniejsze kawałeczki wielkości jednego kęsa.
  2. Wymieszać odsączony seler, kukurydzę, starty ser, pokrojoną szynkę, majonez i wymieszać.
  3. Doprawić do smaku.
Zostaw odpowiedź