Ryż z kurczakiem po meksykańsku

Ryż z kurczakiem po meksykańsku

SKŁADNIKI

 2 – 4 PORCJE
  • 300 g filetu kurczaka (lub indyka)
  • przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 200 g kukurydzy z czerwoną fasolą
  • 1 pomidor
  • do podania: awokado, limonka, chili, świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

  • Filet kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawami oraz startym czosnkiem.
  • Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na duży talerz i całkowicie ostudzić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 3 – 4 minuty. Dodać połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
  • Dodać odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać. Wsypać ugotowany ryż, dodać resztę cebuli, wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Zdjąć z ognia, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszać.
  • Wyłożyć na talerz, dodać obrane i pokrojone awokado, skropić limonką, posypać posiekaną papryczką chili i listkami świeżej kolendry.
Zostaw odpowiedź