Ryż z kurczakiem na parze

Ryż z kurczakiem na parze

Gotowanie na parze kojarzy Ci się z mdłym i suchym kurczakiem?. Po pierwsze – wszystkie składniki obiadu gotują się w tym samym naczyniu, po drugie – w tym samym czasie, po trzecie – wszystko wychodzi doskonale miękkie, aromatyczne i nie przywiera!  Bajka : ))

Obiad dla dwóch osób:

– 1 saszetka ryżu
– 2 filety z kurczaka
– 4 garście kiszonej kapusty (odsączamy z nadmiaru wody) + odrobina oliwy z oliwek i łyżeczka brązowego cukru
– sól, pieprz, wędzona i słodka papryka
– 1 litr wody

Krok po kroku

1) Mięso myjemy, jeżeli jest bardzo grube rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną i słodką papryką i odkładamy do lodówki na 2 godzin, a jeśli nie mamy czasu od razu wykładamy na metalowe sitko do gotowania na parze, pamiętając o niezatykaniu wszystkich dziurek, tak aby para mogła się unosić.

2) Rozcinamy saszetkę ryżu i przesypujemy do metalowego koszyczka.

3) Do naczynia głównego wlewamy 1 litr wody.  Wkładamy metalowy koszyczek z ryżem, następnie na naczyniu głównym mocujemy naczynie do gotowania na parze. Jeśli chcecie w tym samym czasie ugotować jakieś warzywka zamiast kapusty, to kładziemy je na plastikowym sitku, które ustawiamy na mięsie i zamykamy pokrywkę.

4) Ustawiamy 40 min, 130 stopni, prędkość 3. W ten sam sposób możemy przygotować dowolną rybę (czas 30 min, 120 stopni, prędkość 3) – wystarczy dodać sól, pieprz, sok z cytryny, odrobinę masła i koperek.

Smacznego!

Zostaw odpowiedź