Rodzaje odżywek

Rodzaje odżywek

Odżywki Białkowe:

-Odżywki białkowe z mleka

Rożróżniamy dwa podstawowe proteiny,serwerkę oraz kazainę.Różnia się w dużej ilości składem aminokasów,z czego wynika żę mają różne tempo ich trawienia przez organizm.

Serwetka szybko przechodzi przez żołądek po czym ulega hydrolizie w dwunastnicy co w bardzo krótkim czasie powoduje wyrazne zwiększenie ilości dostępnych aminokasó.Dla każdego sportowca,białko jest atrakcjne z tego wzgledu że przeciwdziała katabolizmowi i zwiększa anabolizm.Istnieje pare rodzajów białka serwatkowego,tak zwany izolat który jest bogatszy w proteiny i jest lepszej jakości i hydrolizat którym jest białkiem częsciowo strawiony chemicznie co przyśpiesza jego wchłanianie.

Jeżeli chodzi o kazainę jest inaczej.Trawi się bardzo powoli co skutkuje mniej gwałtownym wzrostem ilości aminokwasów we krwi,ale za to trwającym kika godzin.Jest to więc białko interesuje ze względu że dostarcza aminokwasy w sposób ciągly i stabilmy.

Odżywki białkowe z soi

 

Ogólnie nie polecamy tego rodzaju białka,jego właściwości anaboliczne są niższe niz w przypadku wszelkich odżywek z mleka.

Odżywki proteinowe z białek jaj.

Jego strawność jest wyśmienita,lecz jest jeden myk..krew wchłania je wolniej niż białko serwatkowe.Więc jeżeli posiadasz rewolucje żołądkowe z innymi rodzajami białek,postaw na białka z jaj.

Odżywki Węglowodanowe:

Zalęta korzystania z węglowodawnów w proszku jest możliwość kontroli pochodzenia,rodzaju i ilości cukrów,jakie będziesz spożywać.W dodatku umożliwiają one samodzielne przygotowanie własnych napojów energetycznych.Pozytywny wpływ mają na wytrzymałość mięsni jaki jest naukowo potwierdzony wszelkimi testami i badaniami.Spożywanie ich z całą pewnością poprawią Twoje wyniki sportowe.Podam wam jeden przykład,w toku 12 tygodniowych badań wykazano że spożywanie odżywek weglowodanowych w trakcie treningu pomogło znacznie zwiększyć masę mięśniową.Podczas wysiłku mięśnie doznają uszkodzeń na skutek wymuszonego rozciągania.Obciążenie mięsni powoduje wydzielanie hormonu katabolicznego-kortyzolu-..którego działanie ujawnia sie już w pierwszych sekundach wysiłku.Udowodniono w tych badaniach że stosowanie węglowodanów w czasie treningu zmiejsza poziom tego hormonu przeciwdziałająć w ten sposób katabolizmowi.

Dekstroza-są to węglowodany proste,bezpośrednio przyswajalne przez organizm.Jest bardzo szybkim zrodłęm energi dla mięsni.

Maltodekstryna– są to już węglowodany złożone co oznacza że składa się z trzech cukrów,otrzymywanym dzięki enzymatycznej hydrolizie częsciowej skrobi.Jest również szybkim zrodłem energii dla mięsni,lecz polecamy go głównie dla sportów o intensywnych wysiłkach.

Zostaw odpowiedź