Rabarbar – z czym to się je?

Rabarbar – z czym to się je?

Wiosna to czas, gdy pojawiają się nowe warzywa i owoce. Dzięki nim nasze talerze wyglądają nie tylko kolorowo, ale i smacznie. Dziś chcemy powiedzieć kilka słów o rabarbarze. To roślina, którą często kojarzymy z babcinym ogródkiem. Co dobrego w sobie skrywa rabarbar? Z czym można go zjeść?

Rabarbar jest warzywem, ale w Stanach uznaje się g za owoc. Ma różne odmiany, ale do najbardziej znanych zaliczamy rabarbar ogrodowy. Charakteryzuje go kwaśny i cierpki smak.

Co znajdziemy w rabarbarze?

Niby niepozorny, ale skrywa kilka cennych składników. Przede wszystkim znajdziemy w nim sporo witamin antyoksydacyjnych (A, C, E). Poza nimi znajdziemy w nim także potas, kwas foliowy, magnez, wapń czy błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego procesu trawienia.

To, co jest najważniejsze, to że to warzywo jest niskokaloryczne. 100 g tej roślinki dostarcza zaledwie 21 kcal. Niska zawartość cukrów powoduje, że mogą go spożywać również diabetycy, bo nie będzie powodował wzrostu glikemii.

W medycynie chińskiej bardzo mocno ocenia się jego właściwości lecznicze. Zwykle stosowano go jako środek przeczyszczający, a także przeciwzapalny. Poza tym znajdziemy w nim fitoestrogeny, które działają podobnie, jak kobiecy estrogen. To ważna informacja dla Pań, które przechodzą menopauzę, ponieważ może on łagodzić jej objawy.

Trwają również badania, nad wykorzystaniem rabarbaru w kontekście nowotworów. W rabarbarze znajdziemy rapontygeninę, która odpowiada za spowolnienie namnażania się komórek nowotworowych, zwłaszcza w przypadku raka piersi i prostaty.

Czy każdy może spożywać rabarbar?

Niestety, niektóre osoby muszą uważać na rabarbar, ponieważ zawiera spore ilości kwasu szczawiowego. Dlatego też osoby chorujące na kamicę nerkową nie powinny go zjadać. Gotowanie pomaga pozbyć się około 50% zawartości tego kwasu. Jego szkodliwe działanie możemy również zniwelować dodaniem serka lub jogurtu, które zawierają wapń.

Mężczyźni, którzy mają problemy hormonalne, powinni się powstrzymać od jego spożycia, z uwagi na zawartość fitoestrogenów.

Na rabarbar powinny też uważać kobiety w ciąży i karmiące, ponieważ substancje, które zawarte są w rabarbarze, przenikają do mleka i mogą spowodować silną biegunkę u dziecka.

Rabarbar idealnie nadaje się do kompotów, deserów, tart i ciast.

mgr Dorota Dziuryk

Zostaw odpowiedź