Naleśnik z farszem

Naleśnik z farszem

Naleśniki z farszem słodkim lub wytrawnym to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane niemal przez wszystkich , ogranicza nas w tym daniu tylko wyobraźnia, mamy ogromne pole do smakowych wariacji.

CIASTO SKŁAD :

 

  • 1 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • Cukier waniliowy
  • Aromat smakowy np. pomarańczowy lub migdałowy
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju do smażenia

 

  1. Wszystkie składniki dodać do miski i zmiksować . Ciasto będzie gładkie i gęste .
  2. Patelnie rozgrzać z łyżką oleju .
  3. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.
  4. Smażyć na średnim ogniu aż do zarumienienia .
  5. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.
  6. Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami . np. owocami , przetworami owocowymi , lub z białym serem (ser , śmietanka – wymieszane razem ) .

Mój ulubiony farsz to : Rozgniecione 2 banany widelcem z dodatkiem gęstego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego wymieszane razem …. Mniam 😉

Smacznego 😉

Zostaw odpowiedź