Makaronowe szaleństwo

Makaronowe szaleństwo

Makaron z twarogiem, bananem i prażonymi migdałami

 

Ostatnio coraz częściej łapię się na zamianie tradycyjnego posiłku (mięso+węgle+warzywo) na jakąś bezmięsną alternatywę. Czasem jest to pasta jajeczna z makrelą, czasem z tuńczykiem, a od kilku tygodni co jakiś czas w moim menu pojawia się makaron na bardziej słodko. Wygląda tak jak na zdjęciu i smakuje rewelacyjnie, a przygotowuje się go w następujący sposób:

Składniki (2-3 porcje)

200g razowego makaronu
200g twarożku
100g jogurtu naturalnego
2 banany
40g suszonej żurawiny
40g płatków migdałowych
cynamon mielony

Przygotowanie

Przygotowanie jest banalnie proste. Gotujemy makaron – nie musicie solić wody. W misce rozgniatamy jednego banana, drugiego kroimy na plasterki. Możecie ugnieść oba, po prostu dzięki pokrojeniu jednego w plasterki całość lepiej wygląda na talerzu 😉 Twarożek zmieszaj z jogurtem i dodaj do ostudzonego makaronu. Dodaj do całości sparzoną wcześniej żurawinę i uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Całość przypraw cynamonem. Jeśli chcesz pokombinować i spróbować innych smaków, dodaj do całości (lub zamiast twarogu) ulubionej odżywki białkowej. Smak waniliowy sprawdza się tutaj doskonale! Jeśli całość będzie z kolei za mało słodka dodaj naturalny cukier brzozowy lub słodzik ze stewii

Wartości odżywcze
76g białka
231g węglowodanów
45g tłuszczu
1625 kcal

Zostaw odpowiedź