Makaron po chińsku

Makaron po chińsku

200 g azjatyckiego makaronu jajecznego

400 g filetów z piersi kurczaka

2 cebule dymki

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

1 papryczki chili

1 czerwona papryka

1 marchewka

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka soku z limonki

2 łyżki oleju kokosowego

do podania: 2 łyżki sezamu

 

Makaron ugotuj we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłucz zimną wodą.

Mięso umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.

Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pierś kurczaka i podsmaż .Następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili , czerwoną  paprykę , marchewkę oraz starty imbir. Podsmażaj przez ok. 2 minuty. 

Na patelnię z warzywami dodaj ugotowany makaron i smaż kolejne 4 minuty.

W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sok z limonki. Mieszankę wlej na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.

Makaron z warzywami posyp sezamem .

Smacznego kochani 😉

Zostaw odpowiedź