Herbata zielona – właściwości.

Herbata zielona – właściwości.

Herbata zielona cieszy się dużą popularnością. Prawie wszyscy wiedzą, że ma wiele cennych właściwości, dzięki czemu warto przekonać się do jej smaku i włączyć do codziennego menu. Co dobrego dla naszego zdrowia robi herbata zielona? Jak prawidłowo ją zaparzać? Czy wszyscy mogą ją pić?

Herbata zielona – zdrowie, uroda, oczyszczanie.

Herbata zielona zyskuje na popularności. Nic dziwnego. W dobie dbania o zdrowie, wybór tego naparu jest wskazany. Najpopularniejsze właściwości zielonej herbaty to:

– dostarczenie silnych antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia;

– działanie przeciwzapalne;

– ochrona naczyń krwionośnych przed miażdżycą;

– poprawia koncentrację;

– korzystnie wpływa na odporność organizmu.

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Zanim przejdziemy do parzenia, warto wspomnieć o wyborze zielonej herbaty. Przede wszystkim najkorzystniej wybierać tę dostępną w liściach, a nie w saszetkach. Optymalna ilość to 1 łyżeczka suszu, ale każdy powinien dozować ilość według własnych upodobań.

Pamiętaj, aby nigdy nie zalewać zielonej herbaty wrzątkiem, ponieważ pozbawiasz ją wielu właściwości i psujesz w ten sposób jej smak. Odpowiednia temperatura wody to 70 – 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia nie powinien przekroczyć 3 minut. W przeciwnym razie będziesz wyczuwać w niej goryczkowy smak. Do jej parzenia warto używać specjalnych zaparzaczy, ponieważ liście nadają się do kilkukrotnego zaparzania.

Herbata zielona – działania niepożądane.

Napar zielonej herbaty jest zdrowy dla organizmu, ale w nadmiarze wszystko może szkodzić. Za bezpieczną ilość uznaje się około 8 filiżanek dziennie, a więc dość sporo.

Minusem picia zielonej herbaty w nadmiernych ilościach jest:

– obecność teiny (związek identyczny, jak kofeina), która działa pobudzająco, a więc w nadmiarze może powodować wzrost ciśnienia i problemy z zasypianiem;

– utrudnianie wchłaniania żelaza – u osób cierpiących na anemię jest to bardzo istotny szczegół, dlatego nie powinny pić tego naparu przy posiłku;

– pobudzenie wydzielania kwasów żołądkowych – u osób cierpiących na wrzody lub nadżerki może to wywoływać nieprzyjemne dolegliwości.

Podsumowując, herbata zielona jest zdrowym naparem, który może wspierać zdrowie i funkcjonowanie naszego organizmu. Należy przestrzegać zasad jej parzenia, a także w przypadku problemów zdrowotnych upewnić się, że ten napar nie będzie nam szkodził. Osoby zdrowe śmiało mogą po niego sięgać codziennie.

mgr Dorota Dziuryk

Zostaw odpowiedź