Jak powstaje?
Masło orzechowe to nic innego jak zblendowane orzechy – najczęściej są to fistaszki, ale również nerkowce, laskowe czy migdały. Podczas blendowania wydobywa się z nich tłuszczi dzięki temu konsystencja jest idealna do smarowania np. pieczywa.
Według Amerykańskiej Rady Peanut, zawiera ona ponad 30 witamin i minerałów !!, które oferują najwyższą wartość odżywczą dla ogólnego rozwoju kości i mięśni.
Na pewno dobrym wyborem jest zacząć dzień od kanapki z dużą ilością masła orzechowego oraz szklanką zimnego mleka które zawiera mnóstwo wartości odżywczych..
2 łyżki stołowe masła orzechowego:
– Zawiera 200 mg potasu.
-Zawiera również ryboflawinę, konkretny rodzaj witaminy, która pomaga w zwiększaniu produkcji krwinek czerwonych,ponadto pomaga w budowaniu i wzmacnianiu mięśni metabolicznych.
– Zdrowy orzechowy środek do smarowania jest również obciążony witaminą E, która pomaga w zwalczaniu uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki
– Tak, tylko 2 łyżki stołowe twojego ulubionego masła orzechowego zawierają 2,9 mg witaminy E, kwasu foliowego, który jest szczególnym rodzajem witaminy w zapobieganiu wadom urodzeniowym w czasie ciąży.
– Być może już to wiesz, magnez odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu nerwów i mięśni oraz w utrzymaniu kości w dobrej kondycji.
-Zaledwie dwie łyżki stołowe zapewniają 50 mg magnezu!
– Tylko dwie łyżki stołowe tej orzechowej rozkoszy ma 7 gramów białka również 2 gramów błonnika dietetycznego Możesz rozkoszować się zmysłami, rozkładając je na chleby lub krakersy, krakersy i owoce, takie jak banany, truskawki i jabłka.
-kwas alfa-linolenowy (omega-3) usprawnia pracę mózgu, spowalnia procesy starzenia się skóry, obniża ciśnienie oraz działa przeciwzapalnie.
Utrwaliło się w świadomości wielu osób lubiących orzeszki, iż należy od nich stronić, bo są wysokokaloryczne. Nic bardziej mylnego! Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy utracić kilka zbędnych kilogramów.
Potwierdzają to badania przeprowadzone na uniwersytecie bostońskim – Harvard School of Public Health. Zgodnie z ich rezultatami, kobiety oraz mężczyźni którzy jedłi masło orzechowe dwa lub więcej razy w tygodniu szybciej tracili na wadze niż ci, którzy wyeliminowały masło ze swojej diety! Wpływ na taki wynik miał fakt, że pierwsza grupa zastępowała wysokokaloryczne przekąski masłem, natomiast druga grupa z nich nie rezygnowała, spożywając np. chipsy, czekoladowe ciastka czy batony.
- Zjedzenie 3 orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3.
- Wszystkie orzechy mają więcej fosforu niż mleko.
- W orzechach włoskich znajduje się największa ilość przeciwutleniaczy.
- Orzechy włoskie jako jedyne mają odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6.
- Najwięcej magnezu mają orzechy brazylijskie i jest to wyższy poziom niż w kaszy gryczanej.
- Do najbardziej zasobnych w witaminę E należą orzechy laskowe i migdały.