Coraz częściej mówi się o ich dobroczynnym wpływie na organizm. Wykazują wiele korzystnych właściwości i szeroko poleca się ich stosowanie u coraz większej grupy ludzi. Czym są kwasy omega – 3? Dlaczego są takie ważne? W jakich produktach znajdziemy ich najwięcej?
Kwasy omega – 3 – definicja.
Przede wszystkim są składnikiem budulcowym wszystkich komórek naszego organizmu. Dzięki nim mogą one przeprowadzać niezbędne procesy życiowe. Kwasy omega – 3 to jedna z grup wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich skład wchodzi kwas linolenowy (ALA), który wykorzystywany jest do produkcji kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksoenowego (DHA).
Właściwości kwasów omega – 3:
W naszym organizmie spełniają one szereg funkcji. Przede wszystkim:
-
wykazują działanie antynowotworowe (to bardzo silne antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za procesy nowotworowe);
-
wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają alergiom, a w przypadku ich wystąpienia wspomagają proces leczenia;
-
wspomagają pracę mózgu (zwłaszcza proces zapamiętywania, myślenia i koncentracji);
-
korzystnie wpływają na proces widzenia (w wieku starczym zapobiegają wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej);
-
odpowiadają również za prawidłową pracę serca, zmniejszając jednocześnie ryzyko śmierci z powodu jego chorób, a także poprawiając samopoczucie osobom po incydentach sercowych (zawał, udar);
-
wzmacniają kości, ułatwiają wchłanianie wapnia oraz przynoszą ulgę w dolegliwościach bólowych spowodowanych zwyrodnieniem lub reumatyzmem.
Rekomendowane dawki.
Z uwagi na dobroczynny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm, światowe organizacje zajmujące się zdrowiem polecają ich spożycie w ilości 250 mg/dobę EPA/DHA dla osób zdrowych. Szczególnie poleca się je kobietom ciężarnym, a także karmiącym w odpowiednio większych ilościach.
Źródła w diecie.
Warto pamiętać, że najlepszym sposobem na dostarczenie odpowiedniej porcji kwasów tłuszczowych, jest włączenie do diety produktów, które naturalnie je zawierają. Są to:
-
ryby morskie np. śledź, makrela, łosoś
-
skorupiaki np. krewetki
-
algi morskie
-
oleje roślinne (olej lniany, rzepakowy).
mgr Dorota Dziuryk
____________________