Ashwaganda – co to takiego?

Ashwaganda – co to takiego?

Witania ospała, czyli indyjski żeń – szeń to roślina, która zyskała wielką popularność w medycynie ajurwedyjskiej. Zawartość wielu cennych składników sprawiła, że coraz chętniej wykorzystujemy ją w różnych schorzeniach. Jakie składniki w niej znajdziemy? Kiedy warto zastosować ashwagandę?

Ashwaganda – poznajmy ją bliżej.

Zielony krzew uprawiany w klimacie umiarkowanym i subtropikalnym. W medycynie ajurwedyjskiej uplasowała się na wysokim miejscu. Badania, które prowadzono z jej wykorzystaniem, potwierdziły jej skuteczność i cenne właściwości, dlatego też znalazła zastosowanie w medycynie konwencjonalnej. W suplementach diety występuje w postaci sproszkowanej, ekstraktu lub wyciągu. Jednak poza tym wykorzystuje się również jej liście i owoce.

Jak działa indyjski żeń – szeń?

Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje ją w schorzeniach takich jak artretyzm, bielactwo, zapalenie oskrzeli czy gruźlicy. Z powodzeniem znalazła zastosowanie przy problemach z miesiączkowaniem, przewlekłej czkawce czy bezsenności. Najbardziej udokumentowane naukowo jej działanie, to łagodzenie stresu oraz niepokoju. Dalszego potwierdzenia wymagają również jej właściwości regeneracyjne czy poprawiające płodność. Lecznicze działanie ashwagandy wynika z obecności witanolidów (laktony steroidowe), które mają bardzo silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Jej korzeń zawiera glikowitanolidy, związki wzmacniające odporność organizmu oraz witanozydy, których dokładne działanie nie zostało jeszcze potwierdzone.

W czym może pomóc ashwaganda?

Dodaje sił witalnych – witania ospała poprawia kondycję ciała i umysłu. Poleca się ją zwłaszcza osobom o zwiększonej aktywności fizycznej i umysłowej. Pomaga walczyć ze stresem, a także zwiększa odporność psychiczną.

Działa przeciwdepresyjnie – podobno podawanie ashwagandy, wywołuje efekt podobny do działania leków przeciwdepresyjnych. Może poprawić stan zdrowia u osób z obniżonym nastrojem czy przygnębieniem, ale również wspomóc leczenie schizofrenii czy choroby afektywnej dwubiegunowej.

Chroni przed metalami ciężkimi – poleca się ją osobom, które mają kontakt z metalami ciężkimi, ponieważ chroni wątrobę przed ich szkodliwym działaniem.

Preparaty z tą rośliną wzmacniają odporność, wspomagają leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów oraz korzystnie wpływają na poziom glukozy we krwi.

Ashwaganda, a badania naukowe.

Naukowcy dalej sprawdzają właściwości tej rośliny, badając jej wpływ na chorobę Alzheimera. Prawdopodobnie może ona wspomagać leczenie tego schorzenia, gdyż w badaniach na szczurach zaobserwowano, że proces powstawania zwłóknień nerwowych został spowolniony w 50%. Kolejne badania sprawdzają jej wpływ na nowotwory. Związki obecne w zielonych częściach rośliny mogą spowalniać wzrost niektórych komórek rakowych (m.in.: nowotwór piersi, trzustki, płuc). Ponadto jest jednym ze środków wspomagających pacjentów, będących w trakcie chemioterapii. Powodem tego jest korzystny wpływ ashwagandy na wzrost białych krwinek krwi, dzięki czemu chorzy czują się lepiej.

Dawkowanie i przeciwwskazania.

W ciągu doby można przyjąć około 3 g sproszkowanego ziela ashwagandy. Eksperci również przestrzegają, że dzienna dopuszczalna dawka witanolidów to 10 g.

Ashwagandy nie poleca się kobietom ciężarnym i karmiącym, osobom zażywającym leki przeciwpadaczkowe, uspokajające, a także niektóre przeciwbólowe oraz dzieciom. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Zostaw odpowiedź