15 zdrowych owoców - musisz to wiedzieć !

15 zdrowych owoców - musisz to wiedzieć !

Ponieważ zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne jest dostarczanie sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, najlepiej jest korzystać z tego, co ofiaruje nam Matka Natura pełnymi garściami. Wtedy możesz być niemal pewny, że Twoja dieta dostarcza Ci wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.Poniżej przedstawiamy listę 15 owoców wraz z ich opisem : D

 

Informacje o wartości odżywczej jabłek

:

Jabłka są dobrym źródłem witaminy A i C oraz zapobiegają przeziębieniom i infekcjom. Są potężnymi oczyszczaczami krwi i korzystają z krwi i układów limfatycznych.

Sok jabłkowy to cudowny środek czyszczący, doskonały do ​​diety odchudzającej i przydatny jako ogólny tonik.

Jedno jabłko średniej wielkości, około 100 kalorii.

Winogrona, świeże owoce ananasa i kiwi są wspaniałe dla Twojej skóry.

Informacje o wartości odżywczej winogron:

Winogrona są często stosowane w dietach eliminacyjnych i diet odchudzających z powodu ich silnego działania oczyszczającego i ich zdolności do stymulowania metabolizmu. Wysoka zawartość magnezu sprzyja prawidłowemu ruchowi jelit i prawidłowej czynności nerek.

Sok z winogron jest również dobrym środkiem do mycia krwi i wątroby oraz eliminuje niechciany kwas moczowy z organizmu. Winogrona są bogate w potas, który wspomaga pracę nerek, wzmacnia bicie serca i sprawia, że ​​skóra wygląda świeżo i zdrowo.

Winogrona są dobrze znane z oczyszczania systemu. Ciemne winogrona są bogate w żelazo, dzięki czemu są dobrym źródłem krwi. Ręka pełna winogron na diecie odchudzającej to dobra przekąska.

Jest około 100 kalorii w 1 szklance winogron.

Odżywianie ananasowe:

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C ananasy zawartości są uważane za owoc ochronny. Sok jest dobry do ponownego zaparcia i złego trawienia, a połączenie witaminy C. Kwasy i enzymy powodują, że ananasy są wysoce eliminujące i stanowią doskonały dodatek do diety detoksowej.

Ananasy mogą również służyć do łagodzenia bólów gardła. Beta-karoten, kwas foliowy, potas, jod, wapń i magnez to tylko niektóre składniki odżywcze występujące w ananasie.


Fakty dotyczące żywienia kiwi:

Kiwi zawiera dwa razy więcej witaminy c niż pomarańcze. Są również bogate w potas, który pomaga powstrzymać przeziębienie i grypę. Owoce kiwi powinny być jędrne, ale nie twarde.


Fakty dotyczące cytryny i limonki:

Cytryny i limonka są bardzo bogate w witaminę C. Zawierają do czterech razy więcej kwasu cytrynowego niż pomarańcze lub grejpfruty.

Ta wysoka zawartość kwasu cytrynowego jest bardzo dobra do pozbycia się toksyn. Cytryny są również dobre na kojące zapalenie gardła i są szeroko stosowane w przeziębieniach i grypie.


Fakty dotyczące żywienia mango:

Mango to jedno z moich ulubionych. Są bogate w beta-karoten, witaminę C i potas. Im bardziej mango, tym więcej beta-karotenu, który będzie zawierał. Są świetnymi oczyszczaczami krwi i cielesnymi środkami dezynfekcyjnymi.

Informacje o wartości odżywczej pomarańczy:

Pomarańcze są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Pomagają chronić przed różnymi chorobami, od przeziębienia i grypy po choroby serca i udary, które dają im bardzo wysokie oceny zdrowotne. Ich składniki odżywcze pomagają zapobiegać przedwczesnym zmarszczkom i obwisłej skórze. Podczas wyciskania soku złuszczaj skórę, pozostawiając rdzeń, ponieważ tam są wszystkie dobre składniki odżywcze. Inne składniki odżywcze obejmują witaminę A i witaminy z grupy B, bioflowonoidy, pektyny, aminokwasy, potas, cynk i fosfor. Witamina C pomaga organizmowi wchłonąć żelazo, więc szklanka soku pomarańczowego dziennie może faktycznie podwoić ilość żelaza dostępnego do wykorzystania w organizmie. Wysoka zawartość kwasu cytrynowego w pomarańczach jest najskuteczniejsza w oczyszczaniu przewodu żołądkowo-jelitowego i eliminowaniu toksyn i kwasów odpadowych w komórkach. Z tego powodu soku pomarańczowego często włącza się do diet eliminacyjnych.

 

Fakty dotyczące odżywiania bananów:

Kiedykolwiek robię zakupy i czuję się głodna, pierwszą rzeczą, która przychodzi mi do głowy, jest banan. Wszyscy, których znam, trochę lubią swoje banany. Lubię moje dojrzałe z piegami, niektóre jak te miękkie i bardzo słodkie, inne, kiedy właśnie się odwróciły. Jeśli ugotujesz je, gdy będą zielone, dostaniesz od nich więcej żelaza na tym etapie.

Banany są bardzo pożywne, zawierają witaminę C i błonnik pokarmowy. Nie mają tłuszczu ani cholesterolu. Zawarta w nich witamina C pomaga organizmowi bronić się i leczyć przed infekcją.

Potas jest minerałem w bananach, które budują mięśnie. Posiadanie banana przed wzięciem udziału w jakimkolwiek ćwiczeniu fizycznym da ci natychmiastowy impuls i energię.

Organizm spala kalorie z węglowodanów łatwiej i szybciej niż kalorie z białka lub tłuszczu. Są wolne od sodu i bardzo bogate w potas. Banan i szklanka wody utrzyma cię przez dwie godziny, zanim poczujesz głód.

1 średni banan ma około 100 kalorii.

Fakty żywieniowe z gruszek:

Gruszki mają wysoką zawartość witaminy C i witamin z grupy B, a minerały potas, fosfor i żelazo, sok gruszkowy jest dobry dla układu trawiennego i pomaga normalizować jelito. Jest cennym dodatkiem do diet eliminacyjnych ze względu na łagodne działanie moczopędne i przeczyszczające. Gruszki są jednym z najlepszych środków do czyszczenia dróg moczowych i żołądkowo-jelitowych ze względu na wysoki poziom pektyny.

Informacje o odżywieniu truskawkowym:

Truskawki są również dobrym źródłem witaminy C, beta-karotenu potasu, wapnia i żelaza. Dzięki ich wartościom oczyszczającym są one również dobre dla diet eliminacyjnych. Są bardzo bogate w sód, pomagają zachować młodość, a ich zawartość w potasie jest również dobra dla skóry. Potas i żelazo pomagają wzmocnić krew. Wysoki poziom beta-karotenu i witaminy C pomaga utrzymać przeziębienie i zwalcza infekcje oraz zapobiega rakowi i chorobom serca.

Fakty żywieniowe brzoskwini:

Brzoskwinie są dobrym źródłem beta-karotenu. Zawierają także witaminę C niektórych witamin z grupy B i minerałów, takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas i sód. Sok z brzoskwini jest cudowny do alkalizacji i oczyszcza przewód pokarmowy i zachęca do prawidłowego ruchu jelit. Picie soku gruszkowego poprawi skórę i wzrok oraz zapobiegnie rakowi i chorobom serca.


Fakty dotyczące żywienia morelowego:

Morele są wyjątkowo bogate w beta-karoten w porównaniu ze wszystkimi innymi owocami; dlatego też wyróżniają się jako bojownicy raka. Pomagają zapobiegać rakowi płuc, przełyku, żołądka, pęcherza i gardła, a ich wysoka witamina C chroni również przed przeziębieniem i grypą.


Fakty żywieniowe od jeżyn:

Jeżyny, bogate źródło witaminy C z dobrymi ilościami beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy E oraz składników mineralnych potasu, wapnia i magnezu, co czyni je nieocenionymi w przypadku chorób serca, nowotworów i nadciśnienia oraz napięcia przedmiesiączkowego.

Jeżyny mają również wysoką zawartość żelaza, co czyni je jednym z najlepszych preparatów krwiotwórczych. Dobrze miesza się z suszonymi śliwkami.

Informacje o żywieniu żurawiny:

Sok żurawinowy stosuje się do jego leczniczych właściwości jako naturalny środek moczopędny i oczyszczający drogi moczowe. Żurawina jest źródłem witaminy C, beta-karotenu, chininy, żelaza i potasu. Chinina pomaga utrzymać zdrowie pęcherza moczowego, nerek i prostaty i okazała się skuteczna w zapobieganiu rakowi prostaty. Wysoka zawartość witaminy C i beta-karotenu pomaga zimom i grypie w okresie zimowym.

Fakty dotyczące żywienia grejpfrutowego:

Grejpfrut należy do rodziny cytrusów, która obejmuje cytryny, pomarańcze, limonki, mandarynki, klementynki i sułtanki. Grejpfruty są również bogate w witaminę C, dzięki czemu chronią przed przeziębieniem i zapobiegają krwawieniu z dziąseł.

Grejpfruty są również dobrym źródłem beta-karotenu, fosforu, wapnia i potasu. Wysokie poziomy pektyny znajdują się w białym rdzeniu. Jest znany z kontrolowania poziomu cholesterolu i pomagania w problemach trawiennych.

Bioflowanoidy znajdują się również w rdzeniu i mają działanie ochronne na właściwości przeciwzapalne witaminy C i chronią naczynia krwionośne naczyń krwionośnych.

 

Już wkrótce kolejna cześć !


Zostaw odpowiedź